Zakelijk leasen, iets voor jou?

Wanneer je als werknemers of ondernemer onderweg bent voor werk kun je ervoor kiezen of je eigen auto te gebruiken. Misschien vind je dit wel het meest handige of geeft het je gewoon een veilig gevoel. Toch kiezen steeds meer mensen er voor om over te stappen naar een lease auto. Dit wordt ook wel zakelijke lease genoemd. Wil je weten of deze vorm van autorijden iets voor jou is en wat onze meest waardevolle tips zijn over dit onderwerp? Je leest het in dit blog.

Verschillende leasevormen

Wanneer je wilt overstappen op zakelijk leasen is het goed om te weten dat er verschillende vormen van lease beschikbaar zijn. De eerste vorm is financial lease. Bij financial lease, lease je een auto die uiteindelijk van jou wordt. Het wordt jouw eigendom wanneer de auto is afbetaald. Je kan deze vorm van leasen het beste vergelijken met een hypotheek. Je betaalt in termijn de andere partij terug tot de auto helemaal is afbetaald en van jou is. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor operational lease of shortlease. Bij operational lease rijdt je in een auto voor een vast bedrag per maand. Eigenlijk sluit je dus gewoon een huurcontract af zodat jij voor een bepaalde termijn in de auto kan rijden. Het verschil met financial lease is dat de auto niet jouw eigendom is wanneer het contract is afgelopen. De auto gaat dan weer terug naar de verhuurder. Ook zijn de meeste kosten zoals verzekering, onderhoud en andere kostenposten al in de prijs opgenomen. Het enige wat je nog moet betalen is de brandstof. Shortlease lijkt veel op operational lease alleen is deze vormen van een auto leasen voor korte termijn. Zeker voor ondernemers is deze vorm interessant omdat je er niet voor een langdurige periode aan vast zit. Als je bijvoorbeeld met tijdelijke krachten werkt of zelf een flexwerker bent is een korte termijn contract ideaal.

Vergeet de bijtelling niet

Wat mensen nog wel eens vergeten is dat er bijtelling bij komt kijken. Bijtelling wordt berekend wanneer je meer dan 500 kilometer privé met de auto rijdt met maand. Dit lijkt misschien veel maar daar zit je zo aan als je in je vrije tijd al snel de auto pakt. Deze bijtelling geldt ook wel als fiscale bijtelling en wordt berekent door een bepaald percentage van de auto te nemen. Hiermee richten ze zich dan op de cataloguswaarde. Ook wordt er rekening gehouden met leeftijd en de CO2 uitstoot van de auto.