Betaal nooit meer te veel voor zakelijke energie

Aan het einde van het contractjaar is het weer zover: je krijgt het afschrift met je jaarlijkse energieverbruik op de mat. Wanneer je een kleinzakelijke energieverbruiker bent, kan het voorkomen dat je geld terugkrijgt of juist wat bij moet betalen op zo’n moment. Is je eindrekening van zakelijke energie helaas tegengevallen? En zou je het liefst wat minder betalen voor je zakelijke energie, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel lees je enkele basistips waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Een tipje van de sluier? Begin met energie vergelijken zakelijk om zo minder te betalen voor je energiecontract.

Start met zakelijk energie vergelijken 

Veel ondernemers weten namelijk niet dat je op die manier veel geld kunt besparen. Het vergelijken van meerdere energiecontracten is namelijk dé manier om te zien waar je het minste en waar je het meeste geld kwijt bent. Doe dit op het moment dat je mag overstappen, dus wanneer je opzegtermijn is ingegaan. Wist je dat het niet uitmaakt of je een kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker van energie bent? Met zowel mkb energie vergelijken als grootzakelijke energie vergelijken scoor je altijd de beste deal. Het leuke is dat je hier zelf niet zoveel voor hoeft te doen. Je kunt namelijk gewoon aan de slag gaan met een zogeheten zakelijke energievergelijker. Dat is een online tool die op basis van jouw jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen op zoek gaat naar een aantal passende deals. Uiteindelijk kies je zelf de deal die het beste bij jouw bedrijf past zonder dat je daar extra voor betaalt.

Blijf nooit hangen bij energieleverancier

Dat vergelijken en overstappen moet je overigens vaker dan één keer doen. De meeste energiecontracten hebben een looptijd van één of drie jaar. Is het contract (bijna) afgelopen dan is het aan te raden om te beginnen met energie vergelijken om vervolgens over te stappen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is blijven hangen bij je huidige energieleverancier. Dat kost je namelijk gegarandeerd meer geld dan wanneer je actie onderneemt. Er is altijd wel ergens anders een betere aanbieding te vinden. Dat zit zo: ieder energiebedrijf wil nieuwe zakelijke klanten trekken. Daar doen zij over het algemeen alles voor – ze stunten met prijzen en kortingen en hebben aantrekkelijke welkomstcadeaus voor nieuwe klanten. Wanneer jij niets doet, zul je nooit profiteren van dergelijke aanbiedingen. Dat is zonde, want de kans is ontzettend groot dat je op die manier veel geld kunt besparen! Mocht je tevreden zijn bij je huidige energiebedrijf dan kun je altijd kijken of ze een aanbod voor je hebben. Soms willen energiebedrijven wel toegeven wanneer je zegt dat je over wilt stappen.

Let op de opzegtermijn en einddatum

Zoals je hierboven kon lezen, is de opzegtermijn van groot belang. Wanneer je energiedeals met elkaar hebt vergeleken en je het liefst vandaag nog overstapt, moet je wel zeker weten dat dat kan. Dat betekent dat je opzegtermijn moet zijn begonnen. Natuurlijk kun je eerder overstappen als je dat wilt of wanneer het niet anders kan. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je te maken krijgt met een opzegboete. Dat is een soort bekeuring die je moet betalen voor de overgebleven energie. Je hebt immers een energiecontract afgesloten voor een bepaalde tijd; op basis daarvan heeft de energieleverancier energie ingekocht. Wanneer je eerder vertrekt, is er nog energie over. Daar moet je gewoon voor betalen. Kijk ook direct naar de einddatum van je energiecontract, omdat je ook daarbij te veel kunt betalen als je niet goed oplet. Ieder energiecontract beschikt over een einddatum – een datum waarop het contract klaar is. Het is belangrijk om over te stappen vanaf het moment dat de opzegtermijn ingaat tot de einddatum. Ben je te laat en doe je dat toch na de einddatum? Dan is de kans groot dat je energieleverancier je huidige contract al heeft verlengd. Helaas gebeurt dat nooit tegen aantrekkelijke tarieven.