Zakelijke games: nieuwe uitdaging

Ik werk al vele jaren in de zorg en qua business-it loopt onze instelling nu niet bepaald voorop. Dat bleek pijnlijk toen de Coronacrisis losbarstte en we niet eens via het eigen netwerk een programma als Teams konden gebruiken. De ICT afdeling moest aan de bak en dat deden ze ook. Binnen enkele maanden hadden ze een flinke inhaalslag gemaakt. Ook onze afdeling kwam voor problemen te staan. De vele bijscholingen die we gaven konden niet meer doorgaan. Maar die scholingen zijn voor de wet vaak wel verplicht dus dat was lastig. Hoe gingen we dat aanpakken? Veel scholingen werden online trainingen, maar soms wil je toch wel een nog actievere rol van je deelnemers. Zo kwamen we op games. Dit is een leuke manier van leren en het is interactief en voor juist onze doelgroep een super leuke manier om je dingen eigen te maken. Het was een geweldig idee. Maar onze ICT afdeling liet al snel weten dat dat niet zomaar ging. Voor games heb je een game pc nodig want die kan veel meer aan dan de gewone pc’s die we nu in gebruik hadden. Wilden we dat? We besloten er voor te gaan. Als we in een grote ruimte een game pc konden neerzetten dan konden medewerkers komen spelen.

Game pc: nieuwe manier van leren

Het was de bedoeling dat de medewerkers veel van de zakelijke game zouden leren, maar wij leerden veel over een game pc. Want die is niet zomaar standaard te koop, die kun je zelf samenstellen naar aanleiding van de eisen die de game heeft. Via een online samenstel module kun je kijken welke onderdelen jouw game pc nodig heeft. Dat is heel handig, vooral voor leken zoals ons. De maker van de zakelijke game had ons al de eisen voor de game laten weten zodat we prima de juiste game pc konden samenstellen. Al met al hadden we al gauw de juiste pc in huis. Toen kon het beginnen.

Even wennen

Het was voor onze medewerkers even wennen om via gamen te leren, maar algauw werd het programma een enorm succes. We moesten zelfs een tweede game pc aanschaffen en veel medewerkers vertelden dat ze nu ook wel eens thuis, op de game pc van hun kinderen gingen gamen gewoon voor de lol. Of de kinderen dat zo leuk vinden, weet ik niet, maar het is mooi om te zien dat een zakelijke game zoveel effect kan hebben!