Zoektocht naar meer transport en opslag

Pallets zijn onmisbaar voor het transporteren en opslaan van goederen. Zo zijn er twee soorten pallets, namelijk kunststof pallets en houtvezel pallets. Pallets worden over het algemeen alleen gebruikt als transporteenheid. Dat wil zeggen dat er op een pallet vaak goederen worden vervoerd. Je dient te letten op een aantal zaken. Denk hierbij aan het materiaal, de afmetingen en uiteraard het draagvermogen. Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn bij het selecteren van de juiste pallets.

Pallets

Pallets komen er in alle soorten en maten die je je maar kan bedenken. Ze hebben verschillende afmetingen, maar ook in uiteenlopende materialen en met een verschillende bouw. Tegenwoordig worden pallets ook gebruikt als bed frame. Je kan je eigen pallet bed bouwen. Bij pallets kopen moet je met een aantal zaken rekening houden. De naam ‘Europallet’ is beschermd en mag alleen gebruikt worden voor pallets die aan bepaalde productspecificaties voldoen, zoals vastgelegd door de European Pallet Association. Verder ben je door de standaardisatie verzekerd van productkwaliteit, waardoor je niet voor vervelende verassingen komt te staan. Ook kunststof pallets worden steeds meer gebruikt. Elke willekeurige kunststof pallet is in vergelijking met een houten pallets in principe even sterk. Uiteindelijk zijn de intensiteit van jouw transporten en logistieke proces de belangrijkste factoren om te beslissen wat voor jou de beste keuze is.

Belangrijke specificaties

Het is van belang om te weten indien een pallet is gemaakt van PO kunststof of HDPE-kunststof. Zo bestaan de kunststof pallets voornamelijk uit één geheel. De pallets zijn door middel van een spuitgietproces vervaardigd. Bovendien zijn er bij deze pallets van kunststof geen aparte onderdelen die door middel van spijkers of nagels aan elkaar verbonden zijn. Het gebrek van dit soort losse componenten zorgt ervoor dat deze pallets erg sterk zijn. Daarnaast moet je ook weten dat een pallet van kunststof vanwege zijn veelal ronde vormen moeilijker beschadigd raak dan een houten pallet. Hierdoor veroorzaken kunststof pallets haast geen storingen in jouw logistieke proces. Aangezien er geen losse componenten zijn, kunnen schroeven, splinters en gebroken planken niet voorkomen. Bovendien is er een milieubewust voordeel te noemen van pallets die vervaardigd zijn van kunststof. Zo worden kapotte kunststof pallets in zijn geheel gerecycled. Hierdoor zijn deze pallets minder belastend voor het milieu. Het repareren van een pallet gemaakt van kunststof bij beschadigingen zijn redelijk prijzig. Dit wordt daarom veelal gezien als een nadeel ten opzichte van de houten variant. De reparatie van kunststof pallets dient namelijk gedaan te worden door speciaal gecertificeerde bedrijven.